Co dobrego jedliście
Autor Wiadomość
 QiO 


Informacje
Aktualnie gram w: życie :<
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 358
Wysłany: 2016-10-26, 15:33   Co dobrego jedliście

Jako że stwierdziłem, że muszę gotować, zakładam temat jedzeniowy.

Ostatnio zrobiłem sobie to:
http://www.mojegotowanie....miesem-mielonym
W sumie nawet polecam. Pożywne i proste do zrobienia. Odpuściłem dodatkowe zabielanie śmietaną.

Także ten. Wstawiajmy tutaj ciekawe rzeczy do gotowania lub jedzenia. :3
Dla mnie najlepiej takie, żeby mogły 2-3 dni postać w lodówce.
--------------------
 
 
 adadid2 


Informacje
Dołączył: 06 Kwi 2015
Posty: 9
Wysłany: 2016-10-26, 15:39   

Ja tam lubię risotto. ;-) Smaczne i zdrowe (?). Jak ci zależy to i w lodówce postoi.
 
 
 agusia16 
Administrator


Informacje
Aktualnie gram w: Filary Ziemi
Pomogła: 9 razy
Wiek: 47
Dołączyła: 26 Maj 2010
Posty: 3050
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2016-10-26, 17:49   

Zupa porowa jak najbardziej bardzo, bardzo, bardzo smaczna jest, często jadam zupki, bo uważam, że to wyjatkowo wartościowe danie :mrgreen:

Ja bardzo lubię zupę groszkowo - marchewkową :-P Później wrzucę przepis, nie jest trudna a bardzo smaczna ;-)
--------------------
Tu mnie znajdziesz :) http://lubiegrac.pl/ http://przygodowki.net/ http://przygodozona.blog.pl/
 
 
 QiO 


Informacje
Aktualnie gram w: życie :<
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 358
Wysłany: 2016-10-26, 20:00   

To czekam na przepis, bo do kucharza takiego formatu jak ja nazwy potraw nie przemawiają. xD Musze mieć napisane jak krowie na rowie co i jak zrobić.
Jakimiś fajnymi risottami też nie pogardzę.
A w tej chwili gotuję potrawę znaną u mnie jako "danie z pora i kaszy jaglanej".
Cytat:
Kasza jaglana z kurczakiem, serem niebieskim i warzywami.

Czego potrzebujemy?
szklanka kaszy jaglanej
pół kilo kurczaka
puszka białej fasoli
kiełki na patelnię
papryka czerwona albo żółta
niebieski ser pleśniowy
cebula
dwa ząbki czosnku
por
sól, pieprz, zioła, oliwa z oliwek

1. Kaszę przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
2. Kurczaka podsmażamy na patelni, przyprawiamy do smaku.
3. Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę.
4. Na osobnej patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę, paprykę, czosnek, por. Dorzucamy kiełki oraz białą fasolę.
5. Do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowaną kaszę, kurczaka oraz ser. Dokładnie mieszamy.
7. Najlepiej smakuje ze słodkim sosem chili lub sosem sojowym.

Przepis znaleziony przez moją siostrę - fanatyczkę kaszy jaglanej - na jaklmś blogu. Polecam.
--------------------
 
 
 agusia16 
Administrator


Informacje
Aktualnie gram w: Filary Ziemi
Pomogła: 9 razy
Wiek: 47
Dołączyła: 26 Maj 2010
Posty: 3050
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2016-10-26, 20:17   

Obiecany przepis na zupkę z marchewką i groszkiem

Składniki:

- 4-5 marchewek;
- paczka mrożonego groszku lub puszka konserwowego;
- 5 do 6 ziemniaków;
- 1 duża cebula;
- natka pietruszki lub opakowanie suszonej natki pietruszki;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 lub 3 łyżki oliwy;
- śmietana do zabielenia;
- sól, pieprz

Wylewamy na patelnię oliwę, na którą wrzucamy przeciśnięty lub przetarty czosnek i pokrojoną drobniutko cebulę. Chwilę przesmażamy aż cebula nabierze złocistego koloru. W między czasie obieramy marchew, którą którą kroimy w talarki. Gdy cebula i czosnek już się podsmaży, dorzucamy do nich marchew i również podsmażamy na bardzo wolnym ogniu. Przykrywamy i dusimy jakieś 10 minut, po czym przerzucamy do garnka i zalewamy wodę do 3/4 wysokości. Dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną natkę. Solimy. Gotujemy aż marchew i ziemniaki będą miękkie. Na koniec dorzucamy groszek, wsypujemy nieco pieprzu i gotujemy jeszcze kilka minut ( około 5 -ciu minut). Na koniec dolewamy śmietanę, chwilkę gotujemy i gotowe.
Smacznego :-)
--------------------
Tu mnie znajdziesz :) http://lubiegrac.pl/ http://przygodowki.net/ http://przygodozona.blog.pl/
 
 
 QiO 


Informacje
Aktualnie gram w: życie :<
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 358
Wysłany: 2016-11-03, 06:11   

Ugotowalem, ale chyba trochę za słabo doprawiłem. Spróbuję jeszcze cośpokombinować, bo ma potencjał.
--------------------
 
 
 agusia16 
Administrator


Informacje
Aktualnie gram w: Filary Ziemi
Pomogła: 9 razy
Wiek: 47
Dołączyła: 26 Maj 2010
Posty: 3050
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2016-11-03, 10:31   

QiO napisał/a:
Ugotowalem, ale chyba trochę za słabo doprawiłem. Spróbuję jeszcze cośpokombinować, bo ma potencjał.


To jest dość delikatna zupa, ale pewnie, oczywiście możną ją bardziej doprawić, można dodać więcej czosnku, jeśli ktoś oczywiście lubi jego specyficzny smak ;-)
--------------------
Tu mnie znajdziesz :) http://lubiegrac.pl/ http://przygodowki.net/ http://przygodozona.blog.pl/
 
 
 kassiopestka 


Informacje
Aktualnie gram w: Anna's Quest
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 30 Lis 2015
Posty: 388
Wysłany: 2016-11-03, 16:19   

Ostatnio mam fazę na pieczone chrupiące indycze skrzydełka. Mięska dużo więcej niż na kurzęcich, a cena niewygórowana. :-)
 
 
 
 QiO 


Informacje
Aktualnie gram w: życie :<
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 358
Wysłany: 2016-11-05, 09:26   

Przepis poproszę. :mrgreen:
Bo jeszcze żadnego poważnego mięcha nie piekłem.
--------------------
 
 
 KubaKonsacz 

Informacje
Dołączył: 17 Lis 2016
Posty: 1
Wysłany: 2016-11-17, 15:45   

Owoce morza z ryzem, avokado i zielona salata. Pyszne, bardzo latwe i szybkie zarelko :) i oczywiscie lekkie, super na rekonwalescencje.:bigsmile:

Przepis na tzw. oko:
Na oliwie smazymy krotko owoce morza dodajac przy tym koniecznie czosnek i albo smazymy na oliwie z limonka albo dodajemy troche soku z cytryny.
Ryz gotujemy osobno.
Avokado powinno byc miekkie zeby mozna bylo spokojnie zjesc lyzeczka. Kroimy na pol, skrapiamy sokiem z cytryny na to salate.Obok ryz z owocami morza i jedzonko gotowe :bigsmile: Aha, do salaty jakis ulubiony sos bylby wskazany


link
http://indyjskikram.pl/c/4/olejki-eteryczne.html
Ostatnio zmieniony przez KubaKonsacz 2017-09-13, 14:50, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
 kassiopestka 


Informacje
Aktualnie gram w: Anna's Quest
Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 30 Lis 2015
Posty: 388
Wysłany: 2016-12-02, 13:37   

QiO napisał/a:
Przepis poproszę. :mrgreen:
Bo jeszcze żadnego poważnego mięcha nie piekłem.


To nie jest poważne mięcho (mało pracochłonna rzecz) i najlepiej mieć do tego urządzenie zwane kombiwarem, ale... w piekarniku też się da.

Jak chcesz, żeby się bardziej spiekło, daj na tę taką kratkę, nie pełną blachę, tylko taką grillową jakby, tylko pamiętaj wsunąć pod spód już normalną blachę, żeby tłuszcz nie kapał na spód piekarnika. Posypujesz z obu stron jakąś posypką do pieczonego drobi, ja np. mam marki Tesco przyprawę do indyka, kładziesz na nasmarowanej lekko olejem blaszce i pieczesz w temp. 180-200 stopni, co pół godziny obracając na drugą stronę. Długość pieczenia zależy od tego, jak one są duże, niektóre potrafią być wielgachne, ale takie ze 2x większe od kurczakowych, to jakieś 2 godziny pieczenia. Mają się porządnie zrumienić, wycieknie z nich sporo tłuszczu, ja trochę je w tym tłuszczu maziam w trakcie pieczenia - tylko się nie poparz. :-P Generalnie chodzi o to, żeby ta cześć bardziej zewnętrza upiekła się na chrupko (tam jest właśnie sporo tłuszczu), a ta bliższa korpusowi na mięciutko. Jak nie chcesz piec na kratce, tylko wolisz w naczyniu żaroodpornym, to najpierw miej otwarte i polewaj wytapiającym się tłuszczykiem, a jak się dobrze zrumieni, możesz na ostatnie pół godz./godzinę nakryć, coby ci nie zeschło.
Dobra jest do tego jakaś winna surówka, typu kapustka kisz. z jabłkiem, te różne surówki Grześkowiaka kupne, one mają fajny sos, albo nawet coś marynowanego - korniszonki, papryczki. Ja razem ze skrzydełkami tak przez ostatnie pół godziny, czasem ciut dłużej, piekę też poćwiartkowane jabłka (bez skorki) i też je maziam w tym tłuszczyku.

Smacznego mniam, mniam.

Qrka, sama nabrałam ochoty, dawno ich nie piekłam, chyba se zrobię na jutro. ;-)
 
 
 
 QiO 


Informacje
Aktualnie gram w: życie :<
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 358
Wysłany: 2017-01-01, 13:11   

http://www.mojewypieki.co...we-banoffee-pie
Polecam to ciasto. :mrgreen:
--------------------
 
 
 agusia16 
Administrator


Informacje
Aktualnie gram w: Filary Ziemi
Pomogła: 9 razy
Wiek: 47
Dołączyła: 26 Maj 2010
Posty: 3050
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2017-01-01, 14:47   

QiO napisał/a:
http://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowe-banoffee-pie
Polecam to ciasto. :mrgreen:


Robiłam je kiedyś, faktycznie jest przepyszne :-)
--------------------
Tu mnie znajdziesz :) http://lubiegrac.pl/ http://przygodowki.net/ http://przygodozona.blog.pl/
 
 
 montownia12 

Informacje
Dołączyła: 12 Sty 2017
Posty: 3
Wysłany: 2017-01-12, 13:11   

Ja byłam na festiwalu Pizzy Hut pych zjadłam 8 kawałków rożnych pizzy polecam
--------------------
Doskonałe meble http://jfmfurniture.de
 
 
 QiO 


Informacje
Aktualnie gram w: życie :<
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 358
Wysłany: 2017-08-13, 21:48   

Moje ostatnio ulubione: :mrgreen:
http://www.kwestiasmaku.c...em/przepis.html
https://www.youtube.com/watch?v=Ut-A0fih2io
http://ciastco.blogspot.c...y-jaglanej.html - dzisiaj coś nie szło mi smażenie, bo się rozwalały więc zrobiłem z tego zapiekankę. Też świetna.
--------------------
 
 
 agusia16 
Administrator


Informacje
Aktualnie gram w: Filary Ziemi
Pomogła: 9 razy
Wiek: 47
Dołączyła: 26 Maj 2010
Posty: 3050
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2017-08-13, 22:08   

Wygląda przepysznie, coś czuję, że wykorzystam pomysł :)

A ja ostatnio podchwyciłam pomysł takowy https://www.facebook.com/pg/NoizzFood/posts/ super danie :)

chodzi mi o kurczaka w makaronie lasagne :) choć jest tu wiele fajnych przepisów
--------------------
Tu mnie znajdziesz :) http://lubiegrac.pl/ http://przygodowki.net/ http://przygodozona.blog.pl/
 
 
 QiO 


Informacje
Aktualnie gram w: życie :<
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 358
Wysłany: 2017-08-31, 20:52   

https://www.kwestiasmaku....sem-i-warzywami
Leniuszek tutaj więc wziąłem gotowy hummus i gotową tortillę z biedry.
10/10!
--------------------
 
 
 agusia16 
Administrator


Informacje
Aktualnie gram w: Filary Ziemi
Pomogła: 9 razy
Wiek: 47
Dołączyła: 26 Maj 2010
Posty: 3050
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2017-08-31, 21:01   

Wygląda smakowicie :lol: Niestety mnie znowu dopadło choróbsko, więc póki co nie jem i nie gotuje, albo na odwrót, jak kto woli :mrgreen: Ale jak zwalczę zarazę, to muszę wypróbować :-)
--------------------
Tu mnie znajdziesz :) http://lubiegrac.pl/ http://przygodowki.net/ http://przygodozona.blog.pl/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu  
Zasady Postowania Opcje
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

 
Jumpbox
Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Abreo_LoteQ Created by Phantom © 2008-2009


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1